Pikniková taška na víno – praktický pomocník oddaného vinaře | PiknikovýKoš.cz

Pikniková taška na víno – praktický pomocník oddaného vinaře

0

Sluníčko, voda, parta fajn přátel, dobré jídlo a kapka nějakého toho alkoholu – no jen řekněte, nevypadá nějak takto ideální letní odpoledne? Pokud se vaše představy shodují s našimi – výše popsanými, pak nám dáte jistě za pravdu, že co se alkoholu týče, Češi se děli na dva tábory. Jednomu vévodí pivaři, tomu druhému vinaři. Ne, že bychom měli něco proti první zmíněné skupině nápojových gurmetů, dnešní článek ovšem bude věnován milovníkům nápoje, jenž v sobě prý pravdu ukrývá. Pokud se ve vaší prázdninové výbavě nachází pikniková taška na víno, pak by bylo vhodné osvojit si alespoň základní pravidla při výběru i následné konzumaci tohoto lahodného nápoje.

Víno vybírejte dle pokrmu

I absolutní „vinný nýmand“ a abstinent určitě ví, že sladit pokrm se správným vínem není jenom tak. Abyste výslednou chuť pokrmu vínoperfektně podtrhli, vyplatí se znát alespoň základní zásady, co se kombinace vín a pokrmů týče. Pojďme se nyní společně podívat, jaké víno volit ke steakům, jaké k těstovinám a čím doplnit třeba lahodný letní salát.

Víno vs. maso

Kuře: v případě drůbeže sáhněte po bílém lehce aromatickém víně.

Jehněčí maso: zde sáhněte po nějakém dobře vyzrálém červeném víně lehce aromatické chuti.

Kachna a husa: také zde výslednou chuť pokrmu podtrhne červené dobře vyzrálé víno.

Hovězí maso: a u červeného vína ještě chvíli zůstaneme. I hovězí maso se hodí doplnit jeho aromatičtější variantou.

Vepřové maso: zde můžete sáhnout po méně aromatické odrůdě červeného vína.

Telecí maso: v případě telecího můžete volit jak bílé, tak červené víno. Vždy jej ovšem vychlaďte na nízkou teplotu.

Skopové maso: a opět návrat k červenému vínu! Tentokrát volte to s jasně patrnou tříslovinou.

Zvěřina: také v případě zvěřiny volte raději těžší červená vína s výrazným aromatem.

Ryby: u ryb zkušeně sáhněte po bílém vínu. U smažených ryb bude potřeba vybírat plnější aroma, než u ryb upravených uzením nebo dušením či pečením.

Víno vs. ostatní pokrmy

Tvrdé sýry: u tohoto typu sýrů volte sytější červená vína s výrazným aromatem.

skleniceZrající a plísňové sýry: také v tomto případě se vyplatí sáhnout po plnějších červených vínech.

Měkké a tavené sýry: zde volte lehká a sladší bílá vína s příjemnou koncovkou.

Zeleninové saláty: tady můžeme doporučit lehčí bílá vína doplněná o jemné ovocné aroma.

Pečivo: i zde vám přijdou k chuti lehká bílá vína, která můžete nahradit šumivým sektem.

Plody moře: protože jsou plody moře velmi aromatické, je vhodné volit spíše suchá bílá vína.

Klobásy a uzeniny: k uzeninám a klobáskám volte mladší červená vína.

Paštiky, šunky, studené masové předkrmy: vhodná jsou suchá nebo lehká růžová vína.

Rizoto a těstoviny: v tomto případě volte plnější bílá vína s lehce ovocným nádechem.

Dezerty: zde volte víno dle konkrétní variace. Vedle ovšem určitě nešlápnete se suchým či polosuchým bílým vínem nebo lehce navoněným vínem růžovým.

Jak vybrat kvalitní víno?

Chystáte-li se sbalit víno na piknik, nešlápněte vedle již při jeho výběru. Pokud víte, co všechno budete hostům servírovat a máte jasnou představu, jaký typ vybrat, zamiřte do známé vinotéky spíše než do super či hyper marketu. Přímo ve vinotéce vám totiž může její obsluha poradit, případně zkorigovat vaše představy. Chcete-li aby víno náročnou cestu na piknik vydrželo, zaměřte se na kvalitní jakostní vína s přívlastkem. Tato vína podléhají přísné kontrole, která vychází z vinařského zákona České republiky. Kvalita, stejně jako perfektní chuť jeskleničky ovšem v tomto případě vykoupena cenou, na níž je potřeba se připravit.

Uchovávání vína a jeho transport na piknik

Jakmile lahev (lahve J) vína donesete domů, umístěte je do vodorovné polohy někam na stinné, chladné a vlhké místo. To samozřejmě v případě, že nevlastníte vinný sklep nebo vinotéku. Vínům nevyhovují vysoké teploty, přímé slunce, mráz a hlavně vzduch, který nesmí do lahve vniknout. Častou chybou nezkušených konzumentů, je příliš dlouhé uchovávání vína. Drtivá většina vín je určena k okamžité spotřebě. Ty dražší a kvalitnější můžete uložit na několik měsíců, jejichž celkový součet by ovšem neměl přesáhnout jeden rok. Aby lahev neutrpěla úraz při transportu na piknik, je vhodné pořídit si speciální piknikovou taškou na víno, která váš karmínový nebo jantarově žlutý lektvar bezpečně ochrání.

Servírování vína aneb šplhněte si před ostatními

Pokud chcete osazenstvo pikniku příjemně překvapit a tak trošku si před ním šplhnout, nastudujte správnou techniku podávání, stejně jako teplotu jednotlivých druhů vín. Bílé víno je vhodné podávat při 4 až 6 stupních Celsia, jeho konzumace je pak doporučena při 7 až 9 stupních. U červeného vína je teplota poněkud vyšší. Při podávání by se mělo jednat asi o 14 až 16 stupňů, při konzumaci pak o 16 až 18 stupňů. Co se týče sklenic, pokud vám to situace na pikniku dovoluje, volte ty s tenčím sklem. Pro bílá vína jsou vhodná 200 až 400 mililitrové sklenice protáhlého a uzavřeného kalichového tvaru. Pro červená vína se hodí sklenice většího objemu s kulatějším tvarem. A poslední zásada, kterou byste měli dodržet zejména při podávání červeného vína, je nutnost nechat jej po otevření „vydýchat“, což provedete přelitím vína do speciální karafy.

Sdílejte článek:

O autorovi

Vendi čerpá nápady i inspiraci pro svou další tvorbu v přírodě. A klidně při této příležitosti uspořádá piknik nejen pro sebe, ale také pro své nejbližší. Jelikož je příprava nejrůznějších lahůdek a specialit její vášní, piknikování ve volné přírodě patří mezi její nejoblíbenější volnočasové aktivity.

Vložit komentář

fourteen − 7 =