Jak upéct své vlastní pečivo a na pikniku s ním všechny ohromit | PiknikovýKoš.cz

Jak upéct své vlastní pečivo a na pikniku s ním všechny ohromit

0

V obchodech jsou dnes k sehnání desítky druhů pečiva a mnozí se s jeho složením i chutí spokojí. Pečivo by nemělo chybět ani na pikniku, ale jak to udělat, aby všem chutnalo a aby někdo nebreptal, že pečivo z obchodů je nekvalitní? Řešením je pečení vlastního pečiva v troubě nebo v domácích pekárnách, s nimiž u nás zažili před několika lety obchodníci doslova žně, a které se dodnes dobře prodávají. Péct vlastní pečivo je trendy a piknik se může stát příležitostí, kdy se svými výtvory ohromíte všechny ostatní účastníky.

Vlastní chleba z trouby

Jestliže chcete pečení chleba jednou vyzkoušet, nemusíte si kvůli tomu hned kupovat domácí pekárnu. Trouba postačí.

Ingredience: 5 hrnků hladké mouky, 3 lžíce mléka, 2 hrnky vody, kostka droždí, octovávoda, ocet, kmín, pepř a sůl

Postup:

  • v misce smícháme vodu, mouku, kmín, mléko a droždí
  • vzniklé těsto necháme hodinu kynout a poté ho dáme do vysypané formy
  • ve formě necháme těsto asi půl hodiny „odpočinout“
  • potřeme těsto octovou vodou, vložíme do trouby
  • pečeme asi 5 minut na 200°C, potom ještě asi 45 minut na 170°C

Stejně tak si můžeme v troubě upéct i domácí rohlíky.

Ingredience: na těsto 2 lžíce másla, 1 lžička cukru krupice, hrnek mléko, 3 hrnky polohrubé mouky, žloutek, sůl; na potření vejce, na ozdobu sůl, mák nebo kmín

Postup:

  • ohřejeme mléko tak, aby bylo vlažné, a polovinu ho vlijeme do misky
  • do misky přidáme také droždí, cukr a lžíci mouky – vznikne nám kvásek
  • zbytek mouky osolíme, přidáme k ní žloutek a vykynutý kvásek, zbylé mléko a rozpuštěné máslo
  • vypracujeme těsto a necháme ho vykynout
  • jakmile těsto vykyne, na válu na mouce vyválíme obdélník asi 5 mm silný a rozkrájíme ho na trojúhelníky
  • trojúhelníky z těsta srolujeme od širší strany
  • takto vytvarované těsto dáme na tukem vymazaný plech a necháme ještě chvíli kynout
  • potřeme rohlíky rozšlehaným vejcem a posypeme podle chuti solí, kmínem nebo mákem
  • v předehřáté troubě pečeme asi 30 minut

Domácí pečivo nejlépe chutná, když ho podáváme čerstvé. Upéct můžeme i různé vylepšené a jinak ochucené pečivo, například z listového těsta. Domácí pečivo bývá velmi dobré a vaši blízcí ocení jistě i vaši snahu o výrobu něčeho zvláštního.

Domácí pekárny pro častější pečení

Za dobu, kdy se u nás moderní domácí pekárny začaly prodávat, se společnost rozdělila na tři skupiny – na jednu, která po ní nikdy nezatoužila, na druhou, která si ji pořídila, ale využívá ji velice sporadicky a pekárna jí spíš zabírá místo v kuchyni, a na třetí, která s domácí pekárnou pracuje pravidelně a nemůže si ji vynachválit.

Výhody domácí pekárny převažují

Pečení v domácí pekárně má spoustu výhod. Je to jednodušší a rychlejší než v troubě, víme,pecivo co si dáváme na talíř a můžeme si být jistí, že naše pečivo se nepovalovalo ve skladě s pochybnou hygienou, můžeme si upéct pečivo ochucené tak, jak káže naše aktuální chuť. Velmi často ji využívají celiakové, pro něž se vyrábějí speciální pečící směsi bez lepku, nebo s jeho minimálním množstvím.

Nevýhody jsou hlavně kosmetického rázu, například že tvar chleba je určen tvarem nádoby v pekárně, nebo že v chlebu zůstává v jedné straně díra po hnětacím háku. Pekárna také vydává hluk přiblžině kolem 50 dB.

Jak se peče s domácí pekárnou

Postup při pečení je jednoduchý. Pečící směs, kterou si vyberete v obchodě, nasypete do pekárny, necháte kynout a už jen čekáte, až vám přístroj nahlásí hotový výtvor. Připravit si takto můžete nejen normální chleba, ale i sladké pečivo – záleží na tom, jakou pečící směs zvolíte.

Skvělým pomocníkem při přípravě pečiva může být například Eta Dellica 7149  s dvanácti pečícími programy a časovačem, díky kterému můžete večer zadat čas, kdy má přístroj začít s přípravou, vsypete do pekárny ingredience a ráno vás může vzbudit úžasná vůně čerstvého pečiva. Nepřilnavý povrch v pekárně zajistí to, že to nebude pach připáleného těsta, co vás vzbudí. Cena tohoto pokladu je 2999 Kč.

Jestliže sami sebe řadíte k milovníkům pečiva a fajnšmekrům, oceníte spíše pekárnu Moulinex OW 611831 Bread of the World, která už svým názvem napovídá, že lepší pečivo na světě nenajdete. Disponuje devatenácti pečícími programy, takže můžete směle péct chleba, bagety, žemle, těstoviny a další. I zde oceníte odložený start pečení vylepšený schopností udržet teplotu čerstvého pečiva až po dobu jedné hodiny. Pekárna je k dostání za 5699 Kč.

Vyzkoušejte pečivo připravené v domácí pekárně a staňte se hvězdou příštího pikniku. Ať už se rozhodnete péct v pekárně, nebo troubě, přejeme vám perfektní a chutné výsledky!

Sdílejte článek:

O autorovi

Petra má ráda přírodu a dobré jídlo, proto ji nadchly pikniky, při nichž může spojit pobyt venku s ochutnávkou delikates a příjemně tak strávit čas s přáteli. Ráda se účastní takových venkovních akcí, při kterých si všichni aktivně i pasivně odpočinou a skvěle se pobaví.

Vložit komentář

17 − one =