3 tipy na maso aneb Piknik pro labužníky a požitkáře | PiknikovýKoš.cz

3 tipy na maso aneb Piknik pro labužníky a požitkáře

2

Jednou z největších delikates, které můžete na piknik přichystat, je maso. Pakliže nemáte mezi kamarády nebo rodinnými příslušníky, kteří se pikniku účastní, vegetariány, nenechte se dál pobízet a vyzkoušejte naše 3 tipy na přípravu masa!

Příprava doma i na místě

V případě, že velkou roli sehraje na vašem pikniku maso, je nejlepší variantou uspořádat ho na místě, kde jsou veřejné grily nebo si na něj můžete vzít svůj vlastní, přenosný gril. Ne všude je grilování povoleno, proto si vybírejte obezřetně, abyste nebyli nemile překvapeni, až k vaší dece přistoupí na pořádek dohlížející uniformovaná osoba.

Nejprve se rozhodněte, jakým masem své blízké pohostíte. Pravděpodobně nejoblíbenější je maso kuřecí a krůtí, neurazíte ale ani hovězím, vepřovým nebo rybou (ta je ovšem na piknik velmi nepraktická kvůli kostem). Už doma byste si měli maso naložit a podle chuti okořenit, případně ještě trochu naklepat, pokud nemáte rádi silné plátky.

Maso můžete samozřejmě tradičně nakrájet na plátky, nebo už doma připravit celé špízy (složené třeba z masa a zeleniny), na pikniku je pouze vybalit z alobalu a grilovat.

Tip 1: Kari – Indie ve vašich ústech

Kari, nebo chceme-li anglicky curry, má svůj původ v Indii, ale oblíbené je po celém světě. Jde o žlutohnědé koření,koření které dodává pokrmům specifickou chuť exotiky. Ta se může lišit podle výrobce a může být někdy hodně pálivá a někdy zase mnohem jemnější. Přimíchejte kari do svého osvědčeného grilovacího základu (my doporučujeme vyrobit ho z vejce a solamylu, díky němuž bude maso křehčí) a nechte se unášet delikátní chutí, která vás nikdy neomrzí.

Tip 2: Chilli – pro ty, kteří to rádi ostré

Pro milovníky ostrých jídel bude největší pochoutkou maso, které jste marinovali se špetkou chilli. Takovou marinádu připravíte snadno a rychle z bílého jogurtu, oleje, česneku, pepře, oregana, bazalky a nasekaných chilli papriček nebo už koupeného chilli. Pozor ale na množství, aby se z konzumace takto naloženého masa nestal bobřík odvahy.

Tip 3: Maso a med? Překvapivě dobrá kombinace

Ten, kdo ještě maso na medu nejedl, asi příliš v lahodnou a jemnou chuť této delikatesy nevěří. Po prvních soustech buď zastane odmítavý postoj, nebo se do vaší medové marinády okamžitě zamiluje. Její příprava je jednoduchá – spočívá ve smíchání oleje, kečupu, medu, sójové omáčky, nastrouhaného česneku, skořice a bazalky. Všechny ingredience přidávejte podle chuti. Přiměřeně.

Jak dlouho maso nakládat a grilovat

špízyMaso by správně mělo být naložené den předem, minimálně však tři hodiny před grilováním nebo jinou tepelnou úpravou, aby marinádu správně nasáklo. Před úpravou masa nechte gril rozpálit na 250-300°C. Grilování potom trvá v závislosti na druhu masa – nejdéle se grilují kuřecí stehna s kostí (asi 30 minut), na kuřecí prsa stačí i 5 minut. Po grilování nechte maso ještě pár minut odležet, aby z něj na talíř nevytékala šťáva a samotné maso potom nebylo suché.

Závěrem

Ten, kdo umí maso správně okořenit a má pro dochucování cit, dokáže vykouzlit nezapomenutelné chutě. Pokud se domluvíte i s ostatními účastníky pikniku, že přichystají maso, můžete potom skvěle posoudit hned několik variací. V jiném případě mohou doladit váš výtvor dobrou přílohou či zeleninou.

Vyzkoušejte některý z našich tipů, překvapte své blízké na pikniku lahůdkou, jakou možná ještě neměli, a užijte si báječný den s milými lidmi a vynikajícím jídlem!

Sdílejte článek:

O autorovi

Petra má ráda přírodu a dobré jídlo, proto ji nadchly pikniky, při nichž může spojit pobyt venku s ochutnávkou delikates a příjemně tak strávit čas s přáteli. Ráda se účastní takových venkovních akcí, při kterých si všichni aktivně i pasivně odpočinou a skvěle se pobaví.

2 Comments

  1. wooow, tak tyto tipy jsou prostě božský. už teď bych šel na piknik, ale je ještě zima 😀 když budu dělat piknik s přáteli, tak vím, kde čerpat informace o pikniku.

  2. Petr Malec on

    A tak maso to je moje, není nic lepšího než si vyjet za město s přáteli, rozbalit gril, vypít pár pivek a do toho si u grilovat pořádný flák masa, spojit to s koupáním u vody a máme tady dokonalou kombinaci. Taková představa mě jen utvrzuje v tom, že by bylo ideální nadobro opustit náš mírný pás a přestěhovat se někde do subtropického pásma, kde tuto milou činnost jde provozovat celoročně 😀

Vložit komentář

three + 2 =